De burger kan ook te maken krijgen met loverboyproblematiek, maar hoe herken je het en wat kan je doen?

Omgeving

De burger kan ook te maken krijgen met loverboyproblematiek, maar hoe herken je het en wat kan je doen? In dit onderdeel van “Informatie” krijg je signalen en tips hierover.

De bezorgde ouder die zich al een tijd afvraagt waardoor de dochter zo anders is geworden, de buurman die een tiener telkens bij verkeerde, oudere mannen in de auto ziet stappen, de wandelaar die seksueel grensoverschrijdend gedrag ziet bij een groepje jongeren bij een jeugdhonk, de conciërge op school die schoolverzuim op valt …dit is allemaal mogelijk.  

 

Waar kan je op letten?

 

Hoe gaat het op school?
Denk hierbij aan schoolverzuim, dat met name vlak voor en na het weekend is. En schoolresultaten die negatief veranderen of desinteresse tijdens de lessen. Een oudere jongen die op het schoolplein staat te wachten of spanningen die dan zichtbaar zijn tussen een jongen en meisje. 


Verandering in gedrag?
Is een jongere opeens brutaal of maakt hij/zij seksueel getinte opmerkingen? Denk ook aan emotioneel wisselend gedrag: dan een huilbui, dan weer een lachkick, opeens helemaal hyper en dan weer kil of vermoeid. Zijn er veel conflicten, thuis, op school, bij de vereniging of in de vriendenkring? Kan ook zijn dat iemand vreemd, achterdochtig, geheimzinnig of alert reageert op met name met de mobiele telefoon en het computergebruik.

 

Verandering in uiterlijk en bezittingen?
Iemand kan opeens anders uit zien, denk hierbij aan het dragen van uitdagende mode, het gebruiken van veel make up en het beschikken over nieuwe dure juwelen. Opeens ziet iemand er volwassener uit, niet conform zijn/haar leeftijd. Het hebben van meerdere telefoons, het krijgen van absurd veel cadeaus of het hebben van onverklaarbaar veel geld kunnen signalen zijn dat er iets mis is. Let ook op eventuele tatoeages (naam, letter, symbool).

  
Weglopen en niet willen praten?
Soms lopen jongeren weg, zonder een geldige reden op te geven. Dit gebeurt vaak wanneer er een conflict is geweest of als een jongeren misschien iets “moet doen”. Vermijdt het onderwerpen als prostitutie, seks, slechte vriendjes hebben of projecteert dit op anderen.


Verandering in algemene en individuele normen en waarden?
Het kan zijn dat het soms lijkt alsof iemand een andere persoonlijkheid heeft gevormd. Dat iemand niet meer reageert zoals die normaal gesproken reageert. Denk ook aan een negatief zelfbeeld hebben of opeens open staan voor seksueel contact. Of het opzoeken van grenzen die voorheen duidelijk waren en nu overschreden worden. Jarenlange vriendschappen die opeens weg zijn en waar losse contacten met niet leeftijdsgenoten voor in de plaats komen. 

 

Lichamelijke klachten?
Als een jongere aan geeft dat er seksueel contact is geweest met iemand anders, probeer goed te luisteren naar signalen als er is mogelijk sprake van een zwangerschap of een SOA, er klachten zijn over buikpijn of pijn aan de bovenbenen, er eetproblemen zijn of depressieve klachten.