Een loverboy of lovergirl gaat bewust te werk. Zij gebruiken hun vaardigheden om een afhankelijkheidsrelatie tot stand te brengen.

Werkwijze

Een loverboy of lovergirl gaat bewust te werk, tegenwoordig ook veelal via Internet. Zij gebruiken hun vaardigheden om een afhankelijkheidsrelatie tot stand te brengen. 

Een loverboy zorgt er voor dat zijn slachtoffer de indruk krijgt dat zij bijzonder en belangrijk is. Ze wordt overspoeld met complimentjes, cadeautjes en doen veel samen. In een vrij korte tijd wordt een meid afhankelijk gemaakt en vanaf dan begint een loverboy meestal eisen te stellen. Zij moet bijvoorbeeld de cadeautjes terug verdienen, maar het kan ook zijn dat de loverboy een zielig verhaal verteld over een ziek familie lid of dat hij een bepaalde rekening van zijn studie niet kan betalen. Het slachtoffer wordt dan al vrij snel onder druk gezet, met als gevolg dat zij niet meer weet wat ze moet doen; er ontstaat een tweestrijd in haar emoties. Enerzijds heeft zij de jongen nodig en anderzijds heeft zij moeite met zijn gedrag. 

Meestal kan zij de loverboy niet weerstaan en zal al snel doen wat hij graag wilt. Ondertussen heeft de loverboy namelijk ook al gezorgd voor een gat tussen haar en ouders, haar en vriendinnen. Er is vaak dan geen weg terug, omdat je bedreigd kunt worden. 

Vaak voelt het alsof er geen weg meer terug is en er geen uitweg meer is. Met hulp is het mogelijk om uit de benarde, afhankelijkheidsrelatie komen. 

We zien ook steeds vaker dat jongens uitgebuit worden en dat lovergirls steeds meer ronselen.

 

Proces van afhankelijkheid gaat als volgt:

 

Verliefd: Je voelt je heerlijk en weet zeker dat deze jongen de ware is waarop je altijd hebt gewacht.
Grenzen: door de omgang met deze jongen ga je dingen doen, die soms verboden zijn. (drugs, diefstal, overmatig gebruik van alcohol).

Hersenspoeling: je vriend bepaald steeds meer wat jij mag denken en voelen. Jij weet niet goed wat je daar tegen kunt doen. Je leven gaat negatief veranderen.

Slaafsheid: Jij gaat steeds meer doen wat je vriend wil. Uiteindelijk is alleen wat hij zegt voor jou nog bepalend. Je bent je eigen wil kwijt. Je doet alles voor je vriend, zelfs stelen en prostitueren. Je vriend zal dit heel vaak van je vragen of eisen, regelmatig onder grote dwang.

Verandering: je begint te ontdekken, dat je vriend het niet goed met je bedoeld. Echte liefde is anders. Hij zal alles doen om jouw ontdekking goed te praten.

Ontmaskering: Nu weet je dat je vriend een bedreiger is die jouw alleen maar gebruikt voor zijn eigen doeleinden. Hij zal in deze periode vaak gewelddadig zijn om te voorkomen dat jij bij hem weggaat.

Besluit: je hebt besloten dat je niet meer met hem verder wil omgaan. Dit zal heel moeilijk worden maar je kunt je eigen leven opbouwen…. Als je maar durft te praten en hulp te zoeken.